Šta je marketing automatizacija i na koji način pomaže vašem poslovanju?

Marketing automatizacija i njena pravilna upotreba pomoći će vam da povećate prihode i efikasnost vaše kompanije, tako što će ona preuzeti obavljanje repetitivnih zadataka i uštedeti vreme vašim zaposlenima kako bi se fokusirali na ozbiljnije projekte. Takođe, pomoći će vam da prikupite podatke potencijalnih korisnika i pretvorite ih u stalne kupce, kao i da na pravi način komunicirate sa relevantnom publikom, kroz pravi sadržaj koji je personalizovan i koji se direktno obraća svakom pojedinačnom kupcu.

Prema definiciji, marketing automatizacija je tehnologija koja upravlja marketinškim procesima i multifunkcionalnim kampanjama kroz različite kanale – automatski. To znači da vašim kupcima možete da se obraćate automatizovanim porukama i to kroz različite kanale kao što su mejl, web, društvene mreže, SMS…

Šta tačno radi marketing automatizacija?

Sve poruke ka kupcima se šalju automatski, na osnovu postavljenih instrukcija koje se zovu proces rada ili workflow. Bitno je napomenuti da se sam proces određuje na osnovu potreba svakog pojedinačnog klijenta. U odnosu na svoju formu, workflow može da bude:

 • unapred definisan i baziran na postojećem obrascu (templejtu), ili
 • dizajniran po želji klijenta (custom made) „od nule“, ili
 • optimizovan u toku same kampanje kako bi postigao bolje rezultate.

Ko koristi ovu tehnologiju? U većini kompanija, to su marketing i prodajna odeljenja koja automatizuju sve online kampanje i prodajne aktivnosti sa ciljem da povećaju prihod i efikasnost.

Koji su benefiti korišćenja automatizovanih alata?

Osim poboljšanja prodaje i efikasnosti, bitno je istaći još jedan veliki benefit automatizacije, a to je ušteda vremena. Kada se repetitivni zadaci prebace na alate za automatizaciju, zaposlenima ostaje više vremena da se bave ozbiljnijim problemima „višeg reda“, što dovodi do smanjenja faktora ljudske greške u rešavanju kompleksnih zadataka. A što više jedna organizacija raste, u veličini i kompleksnosti, to je veća efikasnost automatizacije u uštedi vremena i troškova.

Marketing automatizacija u velikoj meri pomaže i u prikupljanju podataka potencijalnih kupaca, kao i u merenju ukupnog povraćaja uloženih sredstava (ROI).

U svom osnovnom obliku, marketing automatizacija je set alata dizajniranih tako da olakšaju i uproste neke od zadataka koji oduzimaju najviše vremena u marketing i prodajnim odeljenjima, sa dugoročnim ciljem da se pojednostavi moderni poslovni svet koji postaje previše kompleksan i to previše brzo.

Marketing automatizacija vam omogućava da implementirate strategije digitalnog marketinga bez manuelnog pritiskanja dugmeta „Pošalji“ za svaki mejl, poruku, kampanju ili objavu. Dobri alati za automatizaciju pomažu vam da prepoznate vašu publiku, kreirate pravi sadržaj i automatski pokrenete akcije na osnovu rasporeda i ponašanja kupaca.

Jednom kada kampanja krene, možete da se fokusirate na druge zadatke, a zatim da analizirate i podešavate svoj marketinški plan na osnovu rezultata koji pristižu. Automatizovana marketing strategija može da uštedi vreme i resurse, poveća prihode i ROI, dok se vi fokusirate na rast svog biznisa.

Kako radi marketing automatizacija?

Prvi korak je uvek prikupljanje podataka o kupcima kroz različite kanale kao što su mejl, web posete, aplikacije, društvene mreže, itd. Ti podaci pomažu vam da kreirate pregled njihove korisničke putanje.

Nakon ovog prvog koraka, marketing automatizacija radi sav posao:

 • olakšava procese segmentacije i targetiranja kako bi se pronašla prava publika, u kratkom roku i u velikom broju;
 • kroji poruke za svakog kupca automatski na osnovu njihovog profila;
 • kreira relevantne i personalizovane poruke kroz različite kanale kao što su mejl, aplikacije, društvene mreže i web, uz samo nekoliko jednostavnih klikova;
 • isporučuje personalizovano iskustvo za vaše kupce, bez obzira na to da li ih imate 100 ili 100 miliona.

Šta marketing automatizacija znači za korisničko putovanje?

Korisničko putovanje (customer journey) je zbir svih individualnih personalizovanih iskustava koje korisnik ili kupac ima sa vašim brendom. Sa marketing automatizacijom, možete da krojite svaku pojedinačnu interakciju na osnovu podataka, tako da svaka tačka dodira između tog određenog kupca i brenda bude savršeno prilagođena baš njemu i njegovom profilu.

Drugim rečima, marketing automatizacija vam omogućava da plasirate relevantan sadržaj i poruke za svakog kupca, kroz različite kanale, a samo neke od akcija koje možete da izvršite su:

 • slanje mejlova sa dinamičkim sadržajem, čija personalizacija ide mnogo dalje od korišćenja prvog imena kupca u nazivu mejla;
 • integrisanje mobilnih poruka sa vašim mejlom i kampanjama na društvenim mrežama kroz SMS/MMS, push notifikacije i grupne poruke;
 • kreiranje digitalnih oglasa koji se prikazuju pravoj osobi u pravo vreme, i na sve to
 • prikazivanje odgovarajućeg proizvoda na vašem sajtu svakom pojedinačnom korisniku – automatski.

Koristeći alate marketing automatizacije, možete da dođete do kupaca tokom njihovog korisničkog putovanja bez obzira na to u kojoj tački korisničkog ciklusa se nalaze, bilo da je u pitanju neko ko razmišlja o prvoj kupovini ili se radi o vašem redovnom kupcu. Poenta ovog preciznog targetiranja je u tome da imate mogućnost da plasirate relevantan sadržaj koji dolazi do vaših kupaca kad, gde i kako oni žele – čime ćete ih konvertovati u stalne mušterije i promotere brenda.

Primeri dobre prakse marketing automatizacije

U nastavku pogledajte neke od najboljih primera koje treba imati na umu kada kreirate strategiju marketing automatizacije:

 • Definišite i predstavite vaše ciljeve. Koristite realne brojeve da opravdate ulaganja u platformu za marketing automatizaciju svim zainteresovanim stranama.
 • Sarađujte sa drugim timovima. Vaša strategija za marketing automatizaciju se tiče nekoliko timova u vašoj kompaniji. Prikupite njihove inpute i podršku pre nego što počnete.
 • Kreirajte vizualizaciju procesa. Koristite detaljne dijagrame procesa rada kako biste povezali vaše dugoročne ciljeve sa celom organizacijom.
 • Pripremite se za segmentaciju baze podataka. Uzmite u obzir podatke o kupcima, i razmislite o tome s kim želite da se povežete i zašto.
 • Pripremite vašu strategiju sadržaja. Izgradite biblioteku sadržaja. Kreirajte zanimljive, privlačne i relevantne poruke dizajnirane tako da dosegnu sve faze životnog ciklusa kupca.
 • Počnite lagano. Testirajte od samog starta i optimizujte sledeći skup akcija kako biste sebi dali najbolju šansu za uspeh.
 • Analizirajte u toku samog procesa. Pratite šta radi, a šta ne. Iskoristite vreme koje ste uštedeli korišćenjem automatizacije da biste zavirili u analitiku i izvršili promene koje će poboljšati vaše poslovanje.

Da li je lako koristiti marketing automatizaciju?

Da! Lakoća upotrebe je jedna od najvećih prednosti ove tehnologije. Samo neki od benefita su jednostavan korisnički interfejs, drag-and-drop funkcija, mogućnost pravljenja kampanje jednim klikom i kontrola nad svim aspektima kampanje na jednom mestu.

Automatizacija olakšava obavljanje marketinških zadataka, i to od onih jednostavnih poput slanja mejla, do vođenja i analitike kompleksnih kampanja! Neki od primera zadataka su:

 • Zakazivanje slanja mejlova, kreiranje kratkoročnih kampanja, upravljanje bazom pretplatnika – i sve to iz istog interfejsa.
 • Automatsko kreiranje A/B test mejl kampanja kako bi se pronašla poruka koja daje najbolje rezultate.
 • Definisanje ciljeva i kompletna analitika: CTR, kanali, konverzije, vreme, itd, kao i optimizacija kampanje sa bilo kog uređaja.
 • Proširivanje uvida u podatke o korisnicima kroz web analitiku i ecommerce

Kreirajte jedinstveno i povezano korisničko iskustvo kroz celu organizaciju!

Marketing automatizacija se koristi kako bi se sve automatske poruke slale na osnovu korisničkih podataka koji su centralizovani na jednom mestu. Za sam brend je veoma važno da poruke koje korisnik dobija, bilo da su od prodajnog tima ili korisničke podrške, imaju isti ton i identitet, kao i to da čine celinu. I baš zato, sa automatizacijom, vaša kompanija može da ujedini marketing, prodaju i korisnički servis kako bi se kreiralo besprekorno korisničko iskustvo koje kupci imaju sa vašim brendom.

Originalni tekst preuzet i preveden sa engleskog. Izvor: Salesforce.com

Prijava na newsletter

Prijavi se na Kameleon Newsletter i dobijaj redovno najnovije informacije iz Salesforce-a na srpskom.  Kako Vam možemo pomoći

  Možete nas kontaktirati u kancelariji najbližoj Vama ili nam možete poslati upit putem forme na sajtu.