Šta je Salesforce?

Kada je Igor napisao tekst o tome da je Salesforce pokrenuo marketinšku kampanju da bi objasnio ljudima čime se bave i šta je Salesforce zaista, shvatio sam da verovatno samo naprednim korisnicima platforme ne moramo da objašnjavamo šta je Salesforce i na koji način funkcioniše. Mislim, da nije tako, ne bismo išli čak u Afriku da bismo dobili našeg prvog velikog klijenta.

Šta je zapravo Salesforce?

Salesforce je najbolja svetska CRM (Customer Relationship Management) platforma. E sada, zbog čega nisu usavršavali svoje rešenje, već izgradili celu platformu? Kada je davne 1999. godine Salesforce pokrenuo kompaniju, u pitanju je bio CRM alat kao i mnogo sličnih njemu do tada. Međutim, menadžment kompanije je uvek razmišljao pet koraka unapred, te su vrlo brzo shvatili da ako ostanu samo alat koji služi svrsi, nikada neće biti ništa više od proseka. A kako se IT svet jako brzo menja, i korisnicima je potrebno nešto čega oni nisu ni svesni da im je potrebno, takvo razmišljanje ih je vinulo u visine na kojima su danas (kao i sve vizionarske kompanije na svetu).

Glavni strateški pravci razvoja su bili kako uključiti korisnike i zajednicu da aktivno utiču i razvijaju platformu, a samim tim i uče (potpuno besplatno). To je postignuto preko Trailhead platforme. Zatim se razmišljalo kako omogućiti da poslovni korisnici kreiraju procese i rade na deklarativnom razvoju (vizuelni alati gde se prevlačenjem elemenata i njihovim povezivanjem postiže efekat sličan pisanju koda), bez angažovanja timova programera. I na kraju, kako da se napravi priča sa održivim razvojem, a tako nešto zahteva promenu iz alata koji služi određenoj svrsi u sveobuhvatnu platformu koja daje mogućnost razvoja i potpunog oblikovanja prema potrebama i željama korisnika, pa je tako nastala Salesforce platforma – poznata i kao Force.com.

Da li je Salesforce najbolja CRM platforma na svetu? Najkraći odgovor bi bio da jeste. Jer Salesforce je upravo to – vizionarska i inovativna priča, ili nešto kao Apple među CRM alatima i platformama. Ali je takođe i CRM platforma koja u sebi ima toliko različitih predefinisanih modula da je ne možemo smatrati „samo“ CRM platformom. Pored tih predefinisanih, tu je mogućnost razvoja potpuno novih modula (kao što se razvija bilo koja druga aplikacija) za interne potrebe poslovanja ili u komercijalne svrhe (prodajom u Salesforce virtualnoj prodavnici – AppExchange marketu).

Možda je bolje pitati, zašto je Salesforce najbolja CRM plaftforma na svetu?  Jedan od odgovora bi mogao biti, zato što predstavlja cloud-based rešenje za Sales, Service, Marketing i što vam nije potrebna IT obuka da biste krenuli da koristite isto. Samo se ulogujete na platformu i otkrijete koliko CRM zapravo može biti lak za korišćenje.

Osvojite više kupaca

Većina Sales platformi zahteva da prodavci odrade sav posao i to na različitim stranama i korišćenjem različitih alata, lokacija. Uz ostala rešenja ogromna količina vremena se troši na istraživanje, kreiranje baze potencijalnih kupaca, traženje poslednjeg cenovnika po računaru, čekanje odobrenja nadređenih za kreiranu ponudu… Uz Sales Cloud sve te podatke imate na jednom mestu i vaše je da se fokusirate na ono najvažnije: prodaju.

Srećni kupci su najbolji kupci

Svako zna da je zadržavanje postojećih jeftinije od pridobijanja novih kupaca. Pa ipak, kada pridobijete kupce, vrlo ih lako zanemarite. Jer oni imaju pitanja, za koja vi nemate vremena (jureći nove klijente) ili ne možete da nađete odgovore. A vrlo često se desi da ni ne vidite sva pitanja. Jer ista mogu doći preko društvenih mreža, vebsajta, call centra… Uz Salesforce ćete svu konverzaciju sa klijentom (vođenu na bilo kom kanalu komunikacije) imati na jednom mestu, a sa tog istog mesta i istoriju interakcija, bazu potencijalnih odgovora…

Upravljanje svim marketinškim aktivnostima sa jednog mesta

Najmlađi član Salesforce porodice je Marketing Cloud, koji u sebi objedinjuje više alata za upravljanje nastupom kompanije na društvenim mrežama, slanjem mejlova, praćenjem raznih aktivnosti, vođenje marketinških kampanja i sve to integrisano uz jedinstven profil klijenta koje ste već koristil ili ćete koristitii u procesu prodaje ili u procesu pružanja podrške.

Kupac je uvek u fokusu

Salesforce Customer 360 Overview

Objedinjavanjem svih aspekata u vezi klijenta na jednom centralnom mestu postiže se efekat Customer 360 overview, gde sve što treba da imate i znate, a tiče se marketinga, prodaje, podrške, komunikacija (internih i eksternih), aktivnosti, telefonskih poziva, sastanaka, čak i stvari čuvanih u drugim alatima i softverima (ERP alatima) je dostupno na jedan klik i vidljivo na profilu korisnika.

Izgradite zajednicu!

Uz Community Cloud izgradite zajednicu i povežite svoje kupce, partnere i zaposlene. Omogućite im da dele iskustva, postavljaju pitanja i da pomažu jedni drugima. Dajte svojim zaposlenima mogućnost da se čuju i kroz međusobnu interakciju povećaju produktivnost. Community Cloud predstavlja mesto gde vaši kupci mogu dobiti odgovore i svu moguću pomoć bez ikakve interakcije sa agentima, a sve to zasnovano na veštačkoj inteligenciji.

Najbolji primer online Salesforce zajednice jeste dobro poznati Trailhead Community. A dokaz da taj osećaj povezanosti doseže mnogo dalje od nula i jedinica jeste upravo Dreamforce. Događaj koji svake godine okuplja preko 170.000 ljudi!

Utiske sa upravo završenog ćemo podeliti u sledećem tekstu

Stay tuned!

Prijava na newsletter

Prijavi se na Kameleon Newsletter i dobijaj redovno najnovije informacije iz Salesforce-a na srpskom.    Kako Vam možemo pomoći

    Možete nas kontaktirati u kancelariji najbližoj Vama ili nam možete poslati upit putem forme na sajtu.