Kako CRM može pomoći u Savremenom poslovanju

Nakon što smo odgovorili na pitanje “Šta je CRM”, valjalo bi se pozabaviti pitanjem zbog čega veliki igrači ulažu ogromne budžete u građenje što boljeg CRM rešenja.

Odgovor se poprilično sam nameće, jer dobar CRM = još bolji poslovni rezultati.

Uvođenje CRM platforme ima za rezultat unapređenje poslovanja na svim poljima. Pravilno korišćenje CRM rešenja u poslovanju dovodi do sledećih činjenica:

 • Prevođenje potencijalnih klijenata u klijente se povećava do 30%
 • Prodaja se povećava do 30%
 • Produktivnosti prodajnog tima raste do 35%
 • Zadovoljstvo klijenata povećava se do 35%
 • Brže donošenje odluka ide do 38% na gore
 • Prihodi rastu do 25%

Izvor: Salesforce

Ne znate kako da iskoristite pun potencijal vaše CRM platforme?

1. Pronađite i pravilno kategorizujte potencijalne klijente (lead-ove)

CRM sistem može vam pomoći da lako identifikujete i uvedete novog potencijalnog klijenta, kao i da istog kategorizujete na pravi način. Fokusom na pravog potencijalnog klijenta, tim prodaje može da prioritizuje prodajnu priliku za koju zna da će se brže realizovati, a sa druge strane marketing može prepoznati potencijalnog klijenta kod koga je potrebno više pažnje i rada kako bi postao kvalifikovani potencijalni klijent za prodajni proces.

Sa kompletnim, tačnim, centralizovanim informacijama o klijentima i onima koji to mogu postati, prodaja i marketing se mogu usmeriti na prave klijente – one koji će zapravo nešto kupiti u narednom periodu.

2. Povećajte potrošnju postojećih klijenata

Boljim razumevanjem potreba svojih klijenata, cross-selling i upselling prodajne prilike postaju jasnije, dajući vam mogućnost da realizujete nove prodaje kod postojećih klijenata.

Sa boljim uvidom u profil klijenta bićete u mogućnosti da održavate klijente zadovoljnim i srećnim kroz proces pružanja podrške. Srećan klijent lakše i češće obavlja ponovnu kupovinu, dok ponovna kupovina dovodi do toga da klijent troši više – čak do 33%, na bazi sprovedenih istraživanja (Izvor: Salesforce).

3. Ponudite bolju podršku klijentima

Klijenti danas očekuju brzu i personalizovanu podršku u bilo koje doba dana i noći. CRM sistem vam može pomoći da pružite visoko-kvalitetnu podršku koju klijent želi. Agenti u centru za pružanje podrške mogu brzo da vide koje je proizvode klijent poručio, kao i kompletan uvid u interakciju klijenta i prodaje, kako bi pripremili najbolji mogući odgovor.

4. Unapredite proizvod i uslugu

Dobar CRM sistem će prikupljati informacije sa velikog broja izvora. To vam daje jedinstven uvid u to šta vaši klijenti javno iznose o tome šta misle o proizvodima i uslugama koje nudite. Nema boljleg i iskrenijeg istraživanja tržišta od realnih korisnika vaših proizvoda i usluga. Na taj način možete unaprediti svoju ponudu, identifikovati probleme i uzroke ranije nego što je to uobičajno.

Po čemu se CRM platforme zasnovane na cloud tehnologiji razlikuju od onih koje zahtevaju instalaciju na računar?

CRM i revolucija koju je doneo prelazak na cloud (aplikacija u oblaku – koje se ne instaliraju na računar, već su dostupne preko browsera) su promenili sve. Neka od najpoznatijih CRM rešenja su morala da svoj način fukncionisanja transformišu iz rešenja koje se instalira na računar (on-premises solution), u rešenje na cloudu (cloud-based solution). Oslobođenje od instalacije softvera na stotine ili hiljade računara i mobilnih uređaja, donelo je novi pristup postavljanja podataka, softvera i servisa na sigurnije onlajn okruženje. Pa im korisnici pristupaju kao što pristupaju bilo kom vebsajtu ili internet aplikaciji.

Radite sa bilo kog mesta

CRM cloud rešenja kao što je Salesforce znači da svaki korisnik ima sve informacije ispred sebe, u svakom trenutku. Prodajni tim koji se nalazi na putu može da proveri podatke, dopuni ih odmah nakon sastanka ili da radi sa bilo kog mesta gde ima interneta. Sve te informacije postaju u istom trenutku dostupne svima onima kojima su potrebne, od drugih članova u prodajnom timu, menadžeru, predstavnicima sektora za pružanje podrške i svim ostalim zainteresovanim stranama.

Smanjuje troškove

CRM cloud rešenja ne zahteva specijalnu instalaciju, nije potreban hardver za podešavanje, što čini da IT troškovi ostanu niži, kao i da se izbegnu glavobolje nastale instalacijom nove verzije, zakazivanjem unapređenja, pada sistema…

CRM cloud rešenje se naplaćuje na bazi broja korisnika (broja licenci) koji imaju pristup sistemu, kao i na bazi fukcionalnosti koje im je potrebno omogućiti. Ovo može biti varijabilni trošak u zavisnosti od potreba, a jako pozitivna stvar je to što se lako mogu dodati novi korisnici kako biznis raste, bez narušavanja postojećeg integriteta.

Recimo Salesforce je vrlo fleksibilan u smislu funkcionalnosti, što znači da ne plaćate ono što ne koristite. Pored troška licenci, postoji trošak implementacije, koji je znatno niži, a samim tim i implementacija je brža u odnosu na tradicionalne sisteme koji zahtevaju instalaciju i održavanje na svakom računaru ili mobilnom uređaju. Implementacija podrazumeva i snimanje stanja postojećeg sistema, kao i preporuke i unapređenja sa procesne strane dok se CRM uspostavlja.

CRM cloud rešenje vam nudi:

 • Brži razvoj i implementaciju
 • Automatsko ažuriranje softvera
 • Isplativost i skalabilnost
 • Mogućnost da se koristi sa bilo koje lokacije i bilo kog uređaja
 • Unapređenu komunikaciju i kolaboraciju

Ukoliko imate dodatna pitanja o CRM sistemima ili o samom Salesforce-u, možete nam se javiti putem Kontakt stranice.

Originalni tekst preuzet i preveden sa engleskog. Izvor: Salesforce.com

Prijava na newsletter

Prijavi se na Kameleon Newsletter i dobijaj redovno najnovije informacije iz Salesforce-a na srpskom.  Kako Vam možemo pomoći

  Možete nas kontaktirati u kancelariji najbližoj Vama ili nam možete poslati upit putem forme na sajtu.