3 odlična razloga da počnete da koristite softver za povećanje prodaje

Prodaja je centralni deo svake kompanije, bez obzira na to da li prodajete robu ili usluge. Nema prodaje, nema kompanije, to je bar jednostavno. Ipak, da je lako raditi prodaju, svi bi se bavili ovim poslom.

Digitalna revolucija

U poslednjih desetak godina desila se prava biznis revolucija. Naravno, govorimo o digitalizaciji koja, između ostalog, podrazumeva i implementaciju različitih digitalnih rešenja. Od tad su smišljeni mnogi digitalni alati koji mogu da vam pomognu u nekom pojedinačnom segmentu prodaje (na primer prodaja putem imejla ili automatizacija za društvene mreže), međutim, svi oni imaju jednu manu. To nisu sistemska rešenja.

Prava, sistemska rešenja, koja sežu u sva odeljenja jedne kompanije, su takozvani CRM softveri i njih su do sad implementirale one kompanije koje dugoročno planiraju svoj rast i razvoj i postmodernom hiper povezanom okruženju. Vodeći provajder u ovoj oblasti je Salesforce, i njihovo rešenje Sales Cloud.

Šta je Sales Cloud?

Sales Cloud je, prema definiciji, aplikacija za upravljanje odnosima sa klijentima (CRM), za B2B i B2C prodaju. Ako se prvi put susrećete sa navedenom temom, ovde možete da saznate više o tome šta je CRM i kako može pomoći u savremenom poslovanju.

„Sales Cloud vam omogućava da ubrzate i unapredite neke od najvažnijih akcija u ciklusu prodaje kao što su: rad sa postojećim kupcima, praćenje potencijalnih klijenata, automatizacija repetitivnih zadataka, predviđanje daljih koraka i realizacije, korisnička podrška, itd.“

Sasvim smo sigurni da smo u pravu kada kažemo da su ovakvi softveri budućnost prodaje, a evo i zbog čega. Kad imate jedan ovakav sistem, on poboljšava vaše prodajne rezultate, podiže produktivnost tima, smanjuje faktor ljudske greške… Čak i piše izveštaje umesto vas! Sales Cloud platforma spaja, na jednom mestu, sve podatke o korisnicima. Dodatno, ona i integriše različita odeljenja jedne kompanije – prodaju, marketing, prikupljanje lead-ova, korisnički servis i analizu poslovanja, tako da sva odeljenja zajedno učestvuju u prodaji.

Ako ste već stigli dovde sa čitanjem, sigurno želite da čujete više o konkretnim, svakodnevnim radnim zadacima i primerima rada ovih softvera.

Benefiti korišćenja Sales Cloud softvera za povećanje prodaje

Znaćete sve o vašim korisnicima

Zamislite da na jednom mestu imate baš sve podatke o svakom pojedinačnom korisniku – njegove podatke, istoriju svake vaše međusobne komunikacije, informacije o tome šta je i kada kupio, kada mu ističe ugovor, na koji način je kontaktirao s korisničkom podrškom, itd. Jednostavno rečeno, znaćete sve o njemu, kao da se znate pola života!

Ono što je takođe bitno je da sve ove podatke možete da delite sa drugim odeljenjima kompanije zahvaljujući cloud skladištenju podataka.

Osvojićete više lead-ova i uštedeti novac

Da biste nešto prodali, prvo morate da imate lead. To je svaki kontakt sa osobom koji pokaže interesovanje za kompanijski proizvod ili uslugu. Više leadova, znači više zainteresovanih kupaca što znači i više prodaje.

Prvi korak je naravno dolaženje do potencijalnih kupaca, kroz različite marketinške aktivnosti. Softver vam ovde pomaže tako što kreira precizan i detaljan timeline za svakog korisnika koji uđe u vaš sistem. Na toj vremenskoj liniji, vi ćete tačno moći da vidite kada vam se neko prvi put javio, preko kog kanala je došao, koliko puta se interesovao za vaše proizvode, itd. To dalje znači da ćete vi uvek znati koji kanal vam donosi najviše zainteresovanih lead-ova i moći ćete da usmerite budžet na baš na njega. Tako ćete uštedeti i ostvariti bolje rezultate.

Drugi korak je da znate koji od tih lead-ova pokazuje veće šanse da postane kupac, da izvadi novac iz džepa i prebaci ga vama. Opet, softver to radi za vas. Nećete morati kao sredinom prošlog veka da ručno pregledate kontakt listu i nagađate, nego će softver automatski davati „poene“ određenim lead-ovima. Oni sa najviše poena su oni koje je softver prepoznao kao vaše najveće fanove i potencijalne kupce.

Imaćete detaljnu analitiku u realnom vremenu – gde god da se nalazite

Umesto da trošite vreme na pisanje izveštaja, neko drugi će to raditi umesto vas – i to bez pomoći IT sektora. 😊  Uz pomoć CRM analitike, uvek ćete imati prikaz rezultata u realnom vremenu. Podaci će biti prikazani u takozvanom dashboard-u (kontrolna tabla), tako da ćete lako moći da pratite učinak prodajnog tima. Ovim podacima možete da pristupite preko računara ili mobilnog uređaja gde god da se nalazite.

Takođe, CRM softver može da pravi i prognoze prodaje, tako da vi kao prodavac pratite da li ste na pravom putu. Sama kontrolna tabla je veoma laka za uređivanje, jer radi po prinicpu drag-and-drop metode – možete da je napravite tako da odgovara vaših zahtevima spajanjem više grafičkih prikaza više izveštaja na jednom mestu.

Od jabuka do mobilne telefonije

Sales Cloud nije samo koristan, već i naširoko primenljiv! Ovaj prodajni softver može u potpunosti da se prilagodi zahtevima vašeg biznisa, što znači da ne postoji nijedna industrija ili oblast kod koje on ne može da pomogne. Bez obzira na to da li prodajete sveže voće, PVC stolariju, sportsku opremu ili usluge mobilne telefonije, ovaj softver radi i za vas.

Sales Cloud takođe nudi i mogućnost integracije sa hiljadama drugih aplikacija kroz AppExchange. Šta god da sad trenutno koristite od softvera, lako možete da integrišete sa Salesforce rešenjima. Ako ste se navikli na rad sa određenim aplikacijama, nastavićete da ih koristite. Dakle, nećete menjati postojeći sistem rada, samo ćete ga unaprediti!

Sama platforma radi po principu SaaS (Software as a Service) i postavljena je na cloud. Svi članovi tima mogu da joj pristupe sa bilo kog uređaja, sa bilo kog mesta, a sve informacije su vam dostupne u realnom vremenu.

Prijava na newsletter

Prijavi se na Kameleon Newsletter i dobijaj redovno najnovije informacije iz Salesforce-a na srpskom.    Kako Vam možemo pomoći

    Možete nas kontaktirati u kancelariji najbližoj Vama ili nam možete poslati upit putem forme na sajtu.