Kameleon Solutions i Generali na DOT 2021: Praktična primena CRM rešenja u industriji osiguranja

Krajem oktobra 2021. godine, na Zlatiboru je održana sedma konferencija IT sektora industrije osiguranja „DOT 2021 – digitalizacija, osiguranje, tehnologija“, pod pokroviteljstvom Udruženja osiguravača Srbije.

Glavne teme bile su primena ICT tehnologija u poslovanju osiguravajućih društava, pre svega u domenu digitalizacije poslovanja i informacione bezbednosti, sa posebnim osvrtom na ulogu informacionih tehnologija i njenih zaposlenih u pandemijskom okruženju.

Kameleon Solutions i Generali predstavili zajednički projekat implementacije Salesforce CRM rešenja

Posetioci konferencije su imali priliku da pogledaju predavanje na temu „Salesforce CRM u Generali Srbija“ koje su zajedno održali Igor Jovanovski, direktor kompanije Kameleon Solutions, i Jelena Jugović, Data Scientist u kompaniji Generali Srbija.

Jedan od glavnih strateških ciljeva koje je postavila kompanija Generali je digitalna transformacija poslovanja, koja bi stavila klijenta na prvo mesto i potpomogla ambiciju Generalija da postane doživotni partner klijentima. Da bi se ovaj cilj ostvario, bilo je potrebno transformisati i unaprediti postojeće procese u sledećim segmentima poslovanja:

 • Inovacije: Nove ideje i rešenja koja adresiraju probleme i donose dodatnu vrednost
 • Odnosi sa klijentima: Customer journey transformacija, česta interakcija sa klijentima, transparentna i jednostavna komunikacija
 • Pametna automatizacija: Ubrzavanje automatizacije procesa usvajanjem novih tehnologija
 • Podaci, analitika i veštačka inteligencija: Donošenje odluka na osnovu podataka, osnaživanje zaposlenih u korišćenju podataka i novih tehnologija
 • Agilna organizacija: Brže ostvarenje ambicije uz fleksibilnu i osnaženu organizaciju

U praktičnom smislu, implementacija Salesforce CRM rešenja u organizaciji kompanije Generali, obezbediće sledeće prednosti:

 • Smanjenje repetetivnog, ručnog posla od strane zaposlenih u prodaji
 • Olakšano upravljanje klijentskim portfeljima i odnosom sa klijentom
 • Smanjenje potencijalnih gubitaka prodajnih šansi
 • Povećano zadovoljstvo klijenata i zaposlenih
 • Unapređenje poslovnih rezultata kompanije

U čemu je „tajna“ uspešnosti Salesforce rešenja?

Salesforce je već sedam godina zaredom proglašen za CRM platformu broj 1 u svetu, a sada ćemo videti i zašto je to tako.

Kompanija Salesforce je osnovana 2000. godine i za 21 godinu, ova kompanija je narasla toliko da njen udeo na tržištu CRM rešenja u 2020. godini iznosi skoro 20%.  Salesforce je u početku bio alat namenjen isključivo prodajnom timu, ali je kompanija vrlo brzo uvidela da ne postoji uspešna prodaja ukoliko ona nije praćena zadovoljstvom kupaca.

Zato je Salesforce razvio i servisni modul za korisničku podršku, a nakon toga su akvizicijama širili svoje poslovanje na polju marketinga, online prodaje i kolaboracije zaposlenih. Dve velike Salesforce akvizicije su Tableau (BI tool) 2019. godine i Slack 2021. godine.

Poznavanje kupca je prvi korak pa zadovoljenju njegovih potreba

Salesforce Customer 360 ili „pogled sa svih strana na klijenta“ predstavlja osnovu Salesforce platforme, tako da je klijent uvek u centru svih zbivanja. Različiti Salesforce proizvodi posmatraju istog klijenta iz više uglova, a kako se svi ti proizvodi nalaze na jednoj platformi ti podaci mogu lako da se upare i da uključenjem veštačke inteligencije sistem sam može da sugeriše naredne korake u životnom ciklusu jednog klijenta.

Salesforce posmatra klijenta kroz kanale prodaje, korisničke podrške, marketinga i e-commerce rešenja. U integraciji sa drugim sistemima može u realnom vremenu da prikupi i dopuni postojeće informacije o klijentima sa informacijama koje mogu da olakšaju posao savetnicima u prodaji ili agentima korisničke podrške koji dolaze u direktan kontakt sa klijentom.

Kameleon Solutions je prvi sertifikovani Salesforce partner u Srbiji, a portfolio usluga uključuje planiranje, razvoj, upotrebu, integraciju, prilagođavanje i održavanje Salesforce rešenja.

Ukoliko ste propustili predavanje i želite da saznate više o ovoj temi i našem projektu sa kompanijom Generali, OVDE možete preuzeti prezentaciju.

Prijava na newsletter

Prijavi se na Kameleon Newsletter i dobijaj redovno najnovije informacije iz Salesforce-a na srpskom.  Kako Vam možemo pomoći

  Možete nas kontaktirati u kancelariji najbližoj Vama ili nam možete poslati upit putem forme na sajtu.